dit was vandaag te lezen op De Standaard Online:
Vliegtaks van de baan
Er komt geen taks op vliegtuigreizen. Dat hebben de federale en de gewestregeringen vanmorgen beslist. Over de vraag door welke maatregel hij vervangen moet worden, is het laatste woord nog niet gezegd.
De vliegtaks was een van de weinige concrete maatregelen in de federale begroting 2009, maar de maatregel kwam al snel zwaar onder vuur te liggen.De vliegtaks zou 5 euro bedragen voor vluchten binnen Europa tot en met 1.000 kilometer en 12 euro voor vluchten van meer dan 1.000 kilometer. Voor internationale vluchten in business class zou 50 euro extra neergeteld moeten worden, voor alle andere vluchten 20 euro.
Volgens een analyse van de reissector zouden de Belgische luchthavens hierdoor 840.000 passagiers verliezen en zou de sector 3.500 banen moeten schrappen. De kosten van de invoering zouden 143 miljoen euro bedragen, tien miljoen meer dan de opbrengst. Ook de luchtvaartmaatschappijen lobbyden tot op het hoogste niveau tegen de taks.
Teruggefloten
Het is al de tweede maal dat de regering Leterme teruggefloten wordt door de gewestregeringen. Eerder was dat al het geval met een maatregel omtrent de btw op huizen en gronden.
Vlaams minister-president Kris Peeters onderstreept in een reactie op het terugschroeven van de vliegtaks de toenemende invloed van de deelstaten. 'Het is bewezen dat de federale regering niet langer zomaar zijn wil kan opleggen aan de deelstaten.'
Verzet
Het Waals Gewest vond de vliegtaks al van bij het begin onaanvaardbaar en drong aan op een alternatief. De Vlaamse regering is ook in het verzet gegaan. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) zag juridische problemen en vreesde voor de concurrentiepositie van de Vlaamse luchthavens.
Gisteren kwam daar ook het verzet van Open VLD bij. 'Als de Waalse regering nu zoveel ifs en buts plaatst bij de vliegtaks en ook de Vlaamse regering niet enthousiast is, zeggen we: laat ons met alle regeringen daarover samenkomen en dan moet het mogelijk zijn om die 133 miljoen euro die ingeschreven is op de begroting op een andere manier te vinden', zei Open VLD-voorzitter Bart Somers gisteren.
Alternatief
De vraag is of er een consensus gevonden kan worden rond een alternatief. Volgens vicepremier Didier Reynders (MR) zijn er drie mogelijkheden. Ofwel zet de federale regering door, ofwel komen de gewesten met een alternatief, ofwel komt de taks er niet 'en is er een budgettair gat van 133 miljoen'. Dat gat komt dan bovenop het veel grotere gat dat nu al in het budget 2009 zit.
Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn Waalse collega Rudy Demotte waren vanmorgen alvast formeel: de gewesten doen al genoeg voor de federale begroting en zullen het bedrag niet zelf ophoesten. 'We zijn bereid om naar alternatieven te zoeken. Maar het kan niet dat dat gebeurt op de kap van de entiteiten', aldus Demotte, die er nog snerend aan toevoegde dat 'Reynders altijd geld zoekt in de zak van de anderen'.
De komende dagen en weken komt er overleg tussen de federale en de gewestregering. Dat beloven geen gemakkelijke gesprekken te worden. Vice-premier Reynders wil alvast 'zo snel mogelijk' tot een oplossing komen.
wwi, kld
Geen opmerkingen:
Een reactie posten